Tumma aldrig på Din säkerhet!


Många valmöjligheter på arbetsskor. De ska passa din arbetssituation och det ska passa din fot!


Skyddsskor MercusHos oss hittar du mängder av skor till dig som utför byggarbete, hantverk, fastighetsservice, servicearbeten på väg, verkstads-, lager- och logistikarbete.

Vi erbjuder ett brett utbud av skydds- och yrkesskor för att du ska kunna arbeta säkert. 

 

 

Kolla in vårt skosortiment och beställ i webbutiken. 
Eller kom in i närmsta Mercus butik.

 

Funktion, design och komfort

Vi utgår alltid från vilket arbete du utför när vi rekommenderar skor.  Olika yrken kräver olika krav på skydd. För arbete t.ex på ett bygge är det en skyddssko med både tåhätta och spiktramp som gäller. 

För dig som snabbt och enkelt behöver ta av dig skorna flera gånger om dagen, exempelvis som fastighetsskötare, rekommenderar vi skor med snabbsnörning BOA-system.

Förutom olika varianter av skydd och design så är komforten viktig. I vårt sortiment kan du hitta modeller som är extra rymliga, stora storlekar, små storlekar, sportiga, fodrade, luftiga – något för alla fötter.

En skydds- och yrkessko finns idag i många olika utföranden och design och du kan hitta riktigt snygga skor hos oss. 

 

Skillnaden på Skyddsskor och Yrkesskor enl Arbetsmiljöverket

Skyddsskor används för att förhindra fotskador och kan vara en lågsko, känga eller stövel. Beroende på skyddsegenskaper delas de in i olika kategorier.
Man kan se på märkningen om skorna uppfyller baskraven vad gäller design, utförande, material, halksäkerhet och tåskydd. Om de dessutom skyddar mot andra risker, har skorna ytterligare märkning. Det ska framgå av tillverkarens bruksanvisning vad de skyddar mot.

Skyddsskor
Skyddsskor är alltid försedda med en skyddsståhätta som klarar en belastning på >200 J. De är märkta med SB om de uppfyller baskraven. Om de också skyddar mot andra risker är de märkta med S1–S5 beroende på vilka andra risker de skyddar mot.

Lätta skyddsskor
Lätta skyddsskor har en skyddsståhätta som klarar en belastning på >100 J. De är märkta med PB om de uppfyller baskraven. Om de också skyddar mot andra risker, exempelvis har spiktrampskydd eller antistatiska egenskaper, är de märkta med P1–P5 beroende på vilka andra risker de skyddar mot.

Yrkesskor
Yrkesskor har inte skyddsståhätta, men ger skydd mot en eller flera andra typer av risker. De är märkta med 0 om de uppfyller baskraven. Om de också skyddar mot andra risker, exempelvis har spiktrampskydd eller antistatiska egenskaper, är de märkta med 01–05 beroende på vilka andra risker de skyddar mot.


Olika typer av skydd

Tåhätta, genomtrampskydd så kallt spiktramp, halkskydd, oljebeständig sula, värmetålig sula, antistatisk, ESD, stötupptagande, vattenavstötande läder, mönstrad sula, slutet hälparti m.fl.

Tåhättor skyddar användarens tår mot slag- och klämskador och är ”insydd” i skyddsskon.
Stål tåhätta -  Stark trots tunn, tungt, materialet ger möjlighet till bredare läst på skon, kan vara besvärliga att bära i kraftig värme eller kyla p.g.a. metallens goda värmeledningsförmåga. Tål åldring.
Komposit tåhätta – Mycket lätt, mjukt, metallfritt, leder ej elektricitet eller kyla, isolerar mot värme och kyla.
Aluminium tåhätta - lättare än stål, vilket gör att vikten förflyttas bakåt i skon för bättre balans och mindre belastning. Tål åldring.

Tänk på att om hättan blir skadat på något sätt bör man byta ut skon då denna inte skyddar till 100 % längreVälkända sko varumärken

Hos oss hittar du flera välkända varumärken så som Jalas, Arbesko, Sievi, Solid Gear, Graninge, Monitor, Helly Hansen Workwear.

Flera av de leverantörer vi samarbetar med har Skandinavisk tillverkning av skor. Dom satsar mycket på innovation i både material och design.

 

Välj rätt yttersula

PU: Lätt, mjuk, mindre slitstark, ej värmebeständig, ej vid gräsklippning då grässaften fräter på sulan.
Nitril: Värmebeständig, behåller mjukhet och grepp vid kallt underlag, mycket bra grepp även på snö och is.
Vibram: Värmebeständig, bra grepp, vridstyv, stabil, blir hård vid kyla och minskar då sin funktion med bra grepp.

 

Välj rätt innesula

Formgjutna sulor MercusEn sula är mer än bara en sula!
Bli av med problem i fötter, vrister, knän,
höfter, rygg och nacke med rätt sko och rätt sula. 

I alla våra butiker kan vi formgjuta sulor.
Vi scannar dina fötter på plats. Utifrån ditt fotvalv och
belastning på foten formgjuter vi snabbt och enkelt
sulorna. Ger avlastning och stötdämpning.
Välj bland våra olika sulkoncept.

Tänk på att när du byter ut sulan i dina skyddsskor eller andra förändringar i skyddsskor som påverkar skyddsfunktionen
gäller inte längre tillverkarens CE-märkning.

Välkommen in till din närmsta Mercusbutik så berättar vi mer.

 

Skyddsskor och strumpor Mercus

 

Vikten av att ha rätt strumpa! 

För att hålla dig torr, lagom varm och slippa skavsår är rätt strumpa i dina arbetsskor avgörande.
Du bör välja en strumpa av ull och syntet. Till skillnad från bomull så suger ull- och syntetfibrer upp fukt och ger ett torrt och behagligt klimat i skon och du slipper skavsår.

 

Vi har strumporna för dig.