Reportage Fallskydd

Klättring är barnsligt roligt

 

 

 

 

Martin Meyerman, i Mercus butik på Ringön Göteborg, har en stor kärlek till klättring
och är butikens expert 
inom fallskydd och avdelningen Personlig skyddsutrustning.

 

Klättring - foto Martin Meyerman

Vilka är likheterna mellan klättring och att arbeta på hög höjd frågar vi Martin. ”Det är ju i princip samma förutsättningar – vi befinner oss på höjd och gravitationen jobbar dygnet runt och tar aldrig ledigt. Ett fall kan plötsligt ske vilket är något man tar in i beräkningen vid klättring, men på en arbetsplats är det inget man förväntar sig ska hända”, säger Martin.

gravitationen jobbar dygnet runt

Berätta vad som fick dig att börja klättra? ”Det var 2005. Jag följde med kompisar efter viss övertalning och blev fullständigt biten redan första gången. Att vara i rörelse, få både fysisk och psykisk utmaning och dessutom i vacker miljö är ju alla rätt. Vi har alla klättrat som barn och det är inte svårt att hitta tillbaka till den goa känslan. Det är helt enkelt barnsligt roligt att klättra”, säger Martin med ett stort leende. Egentligen är jag en fegis och det är väl anledningen till varför jag klarat mig från större olyckor. Klättringen gör jag på mina egna villkor. Vadå på dina egna villkor undrar vi? Du är utlämnad till ett berg, en höjd, ett rep, en säkring som du eller någon annan har kilat fast i en skreva i ett berg. Det skulle inte jag kalla på mina villkor.

 

   Det är riktigt att jag måste förlita mig på utrustningen och inte bara mig själv.
Det är en god kombination av omdöme, kunskap och utrustning. Säkerheten är ingenting jag
tummar på utan alltid prioriterar för mig och min replagskamrat.

Denna knuten är den viktigaste i mitt liv

Inom klättring så förlitar man sig på ett eller flera system för att inte skada sig och man använder sig ofta av ett flertal olika säkringar. Det är då okej om en del i systemet brister. Varje gång jag knyter in mig i selen så tänker jag att denna knuten är den viktigaste knuten i mitt liv, säger Martin. Att falla är som sagt en naturlig del av klättringen. Man gör beräkningar, tar en medveten risk och säkrar upp för detta. Men på arbetsplatsen förväntas man inte falla. Även om man skulle räkna med att det finns en fallrisk så sker det alltid plötsligt – det är inte en naturlig del av arbetsdagen. Att använda fallskydd när det finns minsta risk för fall borde vara en självbevarelsedrift. Ingen skulle väl få för sig att kasta sin dator rakt ner i marken, men att riskera att själv falla i marken utan varken hjälm eller fallskydd händer ju tragiskt nog. Här på Mercus har vi många kunder som köper fallskydd. Ni som ännu inte har försett er - välkomna in och prata fallskydd med mig och om hur det används, bör vårdas och besiktigas. För ett fallskydd måste ju fungera varje gång! avslutar Martin med.

 

 

Foto Martin Meyerman

 

 

 

Martin är en av de senaste rekryteringarna till Mercus och du
kan inte missa honom 
när du
kommer in i butiken på Ringön, 
Göteborg.
Martin har ett förflutet inom 
hotell och restaurang som barchef
och är 
auktoriserad instruktör
av Svenska 
Klätterförbundet.
För dig som är sugen 
på klättring
kolla in på www.bergsport.se

 

 

 

Riskanalys är A och O

 

 

 

 

Michael Gullvert är utbildningsansvarig på Cresto. Även Michael har ett stort intresse för klättring och
det var det som förde honom till Cresto för över 7 år sedan. Där har Michael varit en drivande kraft att
bygga upp Cresto’s verksamhet för Fallskyddsutbildningar som idag består av ett 10-tal instruktörer.

Foto Michael Gullvert

 

Parallellen mellan jobbet och klättringen är tydlig. Riskanalys är A och O. Extremsportare till exempel kan
ibland verka vårdslösa när man ser korta YouTube klipp, men dom gör en enorm riskanalys före varje utmaning.
Det sitter i ryggmärgen för oss klättrare. Svårigheten i en jobbsituation tror jag är att få in en rutin för detta. Man använder skyddsutrustning ibland och ibland inte. Man kanske inte vet vad ett fall, även på låg höjd, kan föra med sig. Jag har själv fallit från 12 meter och klarade mig med en bruten fot, men känner till en situation med liknande fall där personen blev halvkroppsförlamad. Det är svårt att förstå vilken tyngd en fallande kropp har.

 

  Att bedöma risken innefattar flera olika steg som till exempel hur marken ser ut under dig, faran för fall, faran för fallande föremål, förankringspunkter och dess hållfasthet, vassa kanter som kan skada dig eller förstöra utrustningen. Mycket av detta lär vi ut när vi håller utbildningar. Cresto’s och våra instruktörers filosofi är att efter genomförd utbildning ska deltagarna ha verktyg och kompetens för att arbeta på ett säkert sätt. Vi försöker anpassa varje utbildningspass utifrån vilka deltagare som är med och hur deras arbetsvardag ser ut. Våra utbildningar består av en del teori och två delar praktiska övningar.

 

Det kommer inte hända mig

En fråga jag får är ”Hur lite utrustning kan vi använda för att ändå hålla oss innanför lagens gränser?” Det första jag tänker på då är istället ”Vad kan hända? Hur kan saker och ting gå illa?” Jag önskar att dom som utför dessa arbeten och deras arbetsgivare istället ställer frågan ”Hur kan vi minimera risken eller ta bort den helt?” Jag tror att okunskap ligger bakom frågan jag får. Man är inte riktigt medveten om vad som kan hända och man tror inte att det kommer hända mig.

 

En annan aspekt är att man tycker det begränsar rörelsefriheten, är krångligt och obekvämt. Men efter våra utbildningar får jag ofta kommentaren ”Det här blev ju enklare!”. Man anser sig kunna utföra sin arbetsuppgift mer effektiv till exempel genom att kunna arbeta med båda händerna och slippa hålla i sig med den ena. Man känner sig lugn och kan koncentrera sig fullt ut på sin arbetsuppgift och inte behöva oroa sig för sin osäkerhet tack vare en riskbedömning före man ger sig upp.

Michael har varit på expeditioner på exotiska platser och vandrat i regnskogen, arbetat som regionchef på ett mark & anläggningsföretag, har arbetat som arborist och utfört allahanda repjobb och nu chefsinstruktör och utbildningsansvarig på Cresto Group i Halmstad.