Klä dig lager-på-lager

Håll dig  varm under kyliga dagar och torr under regniga.

Använd funktionella arbetskläder som är utformade för att skydda dig även när du måste arbeta i ösregn, i snö eller isande vindar. Och som samtidigt, trots hårt kroppsarbete, transporterar bort överskottsvärme och fukt så du kan arbeta och röra dig fritt.

Lämpligt att klä sig lager-på-lager under arbetsdagar då vädret kan växlar mellan vindigt, kyligt och varmt.
Du får det då lättare att anpassa efter temperaturens skiftningar under dagen. 
 

 

 

Klä dig inifrån och ut

Lager 1

Ett underställ håller dig torr och lagom varm närmast kroppen.
Välj ett plagg som sitter tätt mot kroppen och som transporterar bort fukten.
Ull är ett riktigt bra val.

 

 

 

Lager 2

Det är i mellanlagret du bestämmer värmen du vill ha för dagen - ett mellanplagg som släpper ut fukten och behåller värmen. Det är luften i plagget som isolerar mot kyla så välj förslagsvis en fleece, softshell eller pälsfiberplagg.

 

 

 

Lager 3

Ett ytterplagg som skyddar mot vind och väta. Det ska även hålla kvar värmen och släppa igenom fukten. Välj vind- och vattentät jacka med slitstarkt yttre. Fodrad eller ofodrad är en smaksak, men en jacka med membran som t ex Helly tech®, Air-Tech® eller Gore-tex® är ett riktigt bra val.

 

 

Synas i mörker

Tänk också på att bära ett ytterplagg i varsel när du behöver synas väl. Utan reflexer syns man först på 20-30 meters håll i trafiken, men med reflexer ökar det till 125 meter, vilket ger bilisterna en chans att uppfatta t.ex. en arbetsplats och anpassa hastigheten. Använd gärna reflexer och reflekterande material på många ställen på kroppen så ökar synbarheten. Läs mer om varsel här!

 

Se Helly Hansens "3-lagers princip"