Stans bredaste skovägg? Mercus reportage 

Vad använder du för skor på jobbet?
I många yrken är skor inte bara en doja att ha på sig, utan en försäkring och avgörande skydd när olyckan är framme. Att välja rätt skor är vår utgångspunkt när vi träffar kunder varje dag och det är utifrån detta vi köper in skor från tillverkare som håller vad de lovar, med skydd av bästa klass.
Allas fötter är unika och det som passar den ene behöver inte nödvändigtvis passa den andres fot även om storleken är densamma. Därför har vi på Mercus ett riktigt stort utbud av arbets- och  skyddsskor. 

Dina fötter är unika

Det finns något för alla oavsett om man är i behov av extra breda, luftiga, vattentäta, fodrade, dämpade, slitstarka, snabbsnörade, ESD-godkända eller med extra bra grepp. Med det ena skyddet eller det andra.
Vi har ett brett bassortiment som finns på hyllan i alla våra butiker. Våra kunder ska ha många valmöjligheter för att aldrig behöva tumma på sin säkerhet.

Mängder med skyddsskor hos Mercus Yrkeskläder

 

Funktion, komfort och design
Flera av våra kunder är oftast medvetna om vad dom behöver för sko i sitt arbete, men det är inte alltid man vill se till det funktionella utan går hellre på hur skon känns eller hur skon ser ut. ”Sköna, snygga! dom tar jag”. Många av våra leverantörer är medvetna om att efterfrågan på moderiktiga arbets- och skyddsskor ökar och det är inte ovanligt att dom tar inspiration från sporten när nya modeller utvecklas. 

Bland kunderna är det vanligt att man vill ha skor med snabbsnörningssystemet BOA® Fit System istället för vanlig snörning. Detta är ju extra lämpligt för den som tar av och på sig skorna mycket under en dag, t ex en fastighetsskötare eller montörer. Men rent olämpligt för den som jobbar i en miljö med damm, då dammet fastnar i ratten, tätar igen mekaniken och till slut går vajern av.

 

Vad jobbar du med?

För oss på Mercus ser vi alltid till både komfort, funktion och att skyddsskorna skyddar våra kunders fötter på bästa sätt.
Det mest väsentliga är därför att veta vad vår kund jobbar  med för att kunna ge bästa rådet på modell av sko och  skotillbehör. Vi utgår alltså från ditt behov och dina fötter!

Vi är extra noga med att förklara om vi uppenbarligen ser att kunden väljer en sko som inte är den bästa, eller rent av ett dåligt alternativ till vad den ska användas till. Oftast tar kunden rådet till sig, men i de fall då man väljer en produkt som vi starkt avrått från, utifrån användningsområde, så förklarar vi noga och antecknar ner då en eventuell reklamation inte kan godtas.

 

Alltid dressa sig inifrån och ut – detta gäller även för fötterna.
Det har hänt att kunder kommit tillbaka med en sandal och säger att den inte varit luftig nog utan att man ändå har svettats. Fötterna svettas flera centiliter under en arbetsdag och alla skor svettas man i, även i sandaler. Men t ex skor i GoreTex® släpper ut fuktig luft på ett påtagligt sätt och kan sänka temperaturen i skon flera grader. Låter kanske inte så märkvärdigt men om man har 37 eller 40 grader i skon så känner man ju skillnaden. Ett annat sätt att uppleva att man svettas mindre och att få bort fukten från fötterna är att ha rätt strumpor på sig. Vi rekommenderar strumpor i material som ull, syntet och silke i olika blandningar som används i funktionsstrumpor då de tar upp fukt och håller foten torr och varm. Men också minskar risken för skavsår.

 

Skyddsskor och strumpor hos Mercus YrkeskläderMånga köper kängor för flera tusen kronor men tycker att strumporna ska vara gratis. Men en dålig strumpa kan innebära att du får skoskav och att du svettas mycket och blir kall om fötterna. Tekniska funktionsstrumpor kostar mer än vanliga strumpor pga att råvaran som ofta är runt 70 procent ull och resten syntet, är dyrare än t ex bomull. Många tillverkare använder sig dessutom av fin merinoull som sticks mindre än andra ullfibrer. Även tillverkningsprocessen är mer krävande för funktionsstrumpor som ofta har förstärkningar. Vad som också ska nämnas är att tack vare detta så håller funktionsstrumpor länge än andra strumpor och är på så vis ett billigare alternativ.

 

Vad är det mer att tänka på när man köper skor?
Det är inte många i vardagen som tänker på hur fötternas hälsa påverkar stora delar av kroppen. Ömma knän, onda höfter och värk i rygg och nacke kan komma från hur man går, står och hur fötterna mår.
Dämpningen på skon kan göra en stor skillnad för både fot och kropp.  Bra att veta är att en sko med spiktrampskydd ofta uppfattas som hårt dämpad. Många yttersulor är idag tekniskt avancerade och består av flera lager, däribland en mellansula som kan ge extra dämpning till skon. Även en ny innesula kan påverka hur man uppfattar dämpningen. Du får prova dig fram vad som passar dig bäst. I våra butiker har vi en mängd olika innersulor och till och med möjlighet att helt forma sulor utifrån din fot. 

Tänk på att byta ut inläggssulan så snart den är nergången och sliten. Räkna med att sulan håller i dryga 6 månader. Tänk också på att när man byter ut sulan i skyddsskorna eller andra förändringar i skyddsskor som påverkar skyddsfunktionen gäller inte nödvändigtvis tillverkarens CE-märkning längre.

 

Mercus olika sulkoncept 

Olika sulkoncept hos Mercus 

 

Yttersulans egenskaper kan vara helt avgörande för vilken sko man bör välja. Ett exempel är att vissa PU-sulor inte går ihop med sura ph-värden som på t ex gräs. Så för den som jobbar med trädgård och fastighetsskötsel råder vi att använda en sko med annan sula. Yttersulor i PU-material är lätt och mjuk, mindre slitstark och inte värmebeständig.  Jämfört med en sula i Nitrilgummi som är värmebeständig och som behåller mjukhet och grepp även vid kallt underlag som snö och is. Vibram är också värmebeständig men också vridstyv, stabil och har ett bra grepp vid generella förhållanden, men bli däremot hård vid kyla och minskar då sin funktion med bra grepp.
Kolla regelbundet under sulan och byt ut skon när sulan eller mönstret på sulan börjar slitas ner.

 

Olika typer av skyddTåhättor fakta Mercus
Det finns en mängd olika skydd i skor som skyddar för olika situationer. Det dom alla har gemensamt är att dom finns där när olyckan helt oplanerat är framme. 
Tåhättor skyddar användarens tår mot slag- och klämskador och är ”insydd” i skyddsskon. Tåhättor i stål har andra egenskaper än tåhättor i komposit eller aluminium. Återigen beror det på vad man jobbar med och vad som är viktigt att skydda fötterna från. Tåhättan får aldrig bli så sliten att själva hättan syns, då är den inte längre godkänd. Tänk även på att om hättan blir skadad på något sätt bör man byta ut skon då denna inte skyddar till 100% längre.

En skyddssko är alltid klassificerad. Olika typer av skydd har olika klassningar. Exempel på andra skydd än tåhätta är Genomtrampskydd (spiktramp), Halkskydd, Oljebeständig sula, Värmetålig sula, Antistatisk, ESD, Stötupptagande, Vattenavstötande läder, Mönstrad sula, Slutet hälparti med flera.

 

Spara pengar och förläng livslängden på dina skor
Att ge sina skor lite kärlek lönar sig snabbt. Man kan enkelt förlänga livslängden på ett par arbetsskor med 3-5 månader om man vårdar dom.
Här kommer några enkla tips: Använd i möjligaste mån skohorn för att inte förstöra skons bakkappa. Knyt alltid upp skorna när du tar på dig dem och knyt dem ordentligt igen. Lyft ut inläggssulan och lufta varje dag - ge sulan en chans att andas. Torka eller borsta bort smutsen efter en dags arbete och putsa skorna med skokräm eller skofett 
för att hålla liv i lädret. 

Kul med överraskade kunder 

 

• Bredden på lästen
Våga testa ny modell. En bredare läst kan ge en aha-upplevelse och ny känsla.
• Dämpningen
En formgjuten innesula helt efter din fot kan göra stor skillnad på hur dämpningen av skon upplevs.
• Knyta dina skor
Sitter inte skon ordentligt på foten, så skyddar den inte som det är tänkt.
• Svettiga fötter
Alla skor svettas man i, även i sandaler. Rätt strumpor kan vara en del av lösningen för dig.

 

Vi är bra på att förklara varför en viss sko, en strumpa eller en sula är rätt för just dig
Det är mycket kring komfort, funktion och säkerhet som vi på Mercus lär oss när vi går på regelbundna utbildningar och som vi vill förmedla till våra kunder. Vi har minst en expert i varje butik och hos våra skoleverantörer har vi alltid tillgång till spetskompetens att ta till vid riktigt kluriga frågor. Så testa oss!


Under Skattkistan på mercus.se finns det fler tips om funktion och teknologi i arbetskläder och -skor.