Klä dig lager-på-lager

Håll dig  varm under kyliga dagar och torr under regniga.

Använd funktionella arbetskläder som är utformade för att skydda dig även när du måste arbeta i ösregn, i snö eller isande vindar. Och som samtidigt, trots hårt kroppsarbete, transporterar bort överskottsvärme och fukt så du kan arbeta och röra dig fritt.

Lämpligt att klä sig lager-på-lager under arbetsdagar då vädret kan växlar mellan vindigt, kyligt och varmt.
Du får det då lättare att anpassa efter temperaturens skiftningar under dagen. 
 

 

 

Klä dig inifrån och ut

Lager 1

Ett underställ håller dig torr och lagom varm närmast kroppen.
Välj ett plagg som sitter tätt mot kroppen och som transporterar bort fukten.
Ull är ett riktigt bra val.

 

 

 

 

Lager 2

Det är i mellanlagret du bestämmer värmen du vill ha för dagen - ett mellanplagg som släpper ut fukten och behåller värmen. Det är luften i plagget som isolerar mot kyla så välj förslagsvis en fleece, softshell eller pälsfiberplagg.

 

 

 

Lager 3

Ett ytterplagg som skyddar mot vind och väta. Det ska även hålla kvar värmen och släppa igenom fukten. Välj vind- och vattentät jacka med slitstarkt yttre. Fodrad eller ofodrad är en smaksak, men en jacka med membran som t ex Helly tech®, Air-Tech® eller Gore-tex® är ett riktigt bra val.

 

 

Synas i mörker

Tänk också på att bära ett ytterplagg i varsel när du behöver synas väl. Utan reflexer syns man först på 20-30 meters håll i trafiken, men med reflexer ökar det till 125 meter, vilket ger bilisterna en chans att uppfatta t.ex. en arbetsplats och anpassa hastigheten. Läs mer om varsel här!

 

Se Helly Hansens "3-lagers princip"