Reportage: Är arbetskläder för tjejer i branschen en utmaning?

Hur ser behovet och utbudet av arbetskläder för tjejer i branschen ut egentligen? Vi har pratat med två tjejer ifrån helt olika yrken men där arbetskläder är nödvändigt i jobbet.

Risker med bylsiga kläder

Det är en kvittrande glad Amanda Lagerstrand Borg som berättar att hon kört lastbil i 5 år och att hon älskar det hon gör. Jag var ofta med pappa i hans lastbil och även min farfar körde lastbil så det var det självklara valet för mig. Jag har till och med inspirerat min storasyster att satsa på yrket. Absolut roligast med jobbet är att hela tiden få se nya vackra platser i Sverige, säger Amanda. Jag kör för ett mindre åkeri i Eksjö som heter Lasses Kranbilar och jag är den enda tjejen där som kör lastbil. Ena dagen är aldrig den andra likt och friheten att kunna stanna till där jag själv väljer passar mig väldigt bra. Baksidan att vara tjej i detta yrke är otryggheten jag kan känna när jag bor över i lastbilen, vilket jag ju gör fyra nätter i veckan.

 

ingen tror att det är en 25 årig tjej där inne

Jag måste planera inför natten och göra mat- och toastopp innan jag kommer fram till nattens stopp. Som tjej skulle jag aldrig välja en parkeringsficka utmed vägen. Ofta försöker jag hitta ett industriområde att övernatta i, men kommunerna sätter parkeringsförbud under nattetid i många industriområden. Så blir det på en rastplats då väljer jag endast upplysta rastplatser där det är många andra i rörelse. Tyvärr är många upptagna redan före kl 18 och flera rastplatser har bommats igen. När jag ligger där och ska somna så tänker jag ofta på det pappa sagt ”Dom kan aldrig föreställa sig att det är en 25 årig tjej i hytten”.   


Det finns ju också fördelar att vara tjej i detta yrke. Många kommer fram och frågar om jag vill ha hjälp vid lastning och lossning. Det gör att jag möter många härliga människor. Så även om det är ett väldigt ensamt yrke på ett sätt så är det också ett yrke med stor gemenskap. När jag sitter och kör pratar jag ibland med mina kollegor över radion, men jag måste säga att poddarna räddar mina dagar. 3 timmar till nästa stopp och jag startar igång en podd och självklart lyssnar jag bland annat på Lastbilspodden.

Jag kände mig som en säck potatis

Amanda Lagerstrand Borg - Mercus Yrkeskläder

När jag började köra lastbil fanns det nästan inga kläder anpassade för oss tjejer. Jag använde det som fanns på marknaden vilket oftast var stort och bylsigt och jag kändes sig som en säck potatis. Även om jag köpte byxor i XSmall så fick jag vika upp byxbenen och ärmarna på jackan. Det fanns ju risk för att jag snubblade eller fastnade i någon och framförallt så slet jag ju ut byxorna mycket snabbare när jag gick och hasade dom i marken.

Det har ju hänt jättemycket under de senast 5 åren. Idag tycker jag att det finns ett bra utbud av arbetskläder i modeller gjorda för tjejer. Allt finns ju inte i butik för att prova och få med direkt, det hade så klart varit önskvärt, men vill jag ha något så går det alltid att lösa. 

Mitt favoritplagg är mina byxor i stretch. Det är en stor skillnad att ha bra sittande kläder när man kör långt och när man ska ta sig i och ur lastbilen. 

Jag brinner för att inspirera andra tjejer att överväga att välja detta yrke. Jag har varit med på Gymnasiemässor och pratat om yrket för tjejer som ska göra sina gymnasieval. Jag vet inte om branschorganisationerna arbetar aktivt för att få bort normen av vem som kör lastbil, men det finns en del förändringar som jag tror hade underlättat för fler tjejer att kunna välja yrket. Detta är ett yrke som jag är säker på skulle passa många tjejer. Till dess så håller vi lastbilstjejer ihop och peppar varandra via sociala medier när vi är runt på olika platser och med det gemensamma att vi älskar detta yrke.

 

Amanda Lagerstrand Borg, lastbilschaufför

Stillastående arbete kostar - Mercus Yrkeskläder

Malin Björklund jobbar som arbetsledare och produktchef på HTE Produktion i Göteborg. HTE är ett företag som utför Mark- och Anläggningsarbeten, Drift och Underhåll av grönytor, Markservice och Betongrenovering. Malins arbete är både att administrera, leda och fördela det dagliga arbetet inom skötsel av grönytor och att själv plantera, beskära och skapa grönytor. Mitt mål är att kunna vara ute och jobba praktiskt 4 dagar i veckan och på kontoret med administration en dag i veckan, men där är jag inte ännu, säger Malin. Det roligaste med mitt jobb är kundmöten och att få göra kunden nöjd, men också utmaningar med att ta mig an en eftersatt trädgård och styra upp och skapa något livfullt av den. De riktigt stora planteringsprojekten som under en om- eller nybyggnationer är ju drömmen. När en fullastad trailer med träd och buskar rullar in på gården pumpar adrenalinet igång och jag kavlar upp ärmarna, säger Malin begeistrat.

Hon berättar vidare att i ett byggprojekt kan flera olika avdelningar från HTE vara involverade men inte nödvändigtvis samtidigt. Jag och min arbetsgrupp kan komma in i slutfasen och även om alla 90 anställda inte känner varandra ute på en byggplats så känner vi igen varandra och får en gemenskap och tillhörighet genom våra enhetliga och profilerade arbetskläder. 

De allra flesta hos oss använder arbetskläder varje dag i jobbet. Det är ett tungt arbete som sliter på kläder och skor så det är viktigt att arbetskläderna är tåliga och håller en god kvalitet. Arbetet är fysiskt och vi är i rörelse hela tiden, det är därför även viktigt att kläderna är bekväma och sitter bra på.

Då pumpar adrenalinet igång

Malin Björklund - Mercus Yrkeskläder

Hos oss väljs ett centralt sortiment av arbetskläder ut som vi kan välja bland. Vi får vara med och prova ut och tycka till. Och om vi har ett särskilt behov eller önskemål så får vi inhandla det utöver grundsortimentet. Tidigare fanns det ju främst arbetskläder skapta utifrån en manskropp och mått. Jag har i min arbetsgrupp ett par tjejer som inte är så stora och det är tyvärr inte så enkelt att bara gå ner i storlek och välja en XSmall. Ärmarna på en jacka är ändå för långa, den blir för stor över axlarna medan bredden över höfterna är för snäv. En gång jagade jag en vinterjacka i 3 veckor. Jag åkte från butik till butik och provade någon dammodell där antingen min storlek var slut på centrallagret eller dom varken var bekväma eller särskilt snygga, provade också herrjackor som ju var för stora eller illasittande.

Det var först när jag kom till Mercus butik som jag hittade en arbetsjacka i dammodell som satt riktigt bra. Det finns fler dammodeller av arbetskläder att välja på idag, men fortfarande är det vanligt att det är begränsat antal storlekar att prova i butikerna. Vi får alltid hjälp med att beställa in rätt storlek men det innebär ofta en väntan och flera återkommande besök för att kunna bli färdigkit'ad. Det är klart att jag skulle vilja att jag och mina tjejkollegor skulle kunna ta oss till en butik och alltid hitta arbetskläder som sitter bra. Vår tid är värdefull. Och för varje gång vi behöver lämna arbetsplatsen blir jobbet ogjort och i slutänden kostar det med stillastående arbeten.

 En 40 är inte alltid som en 40

Malin Björklund - Mercus Yrkeskläder
Sen är det inte självklart att alla tjejer vill köpa dammodeller eller att dammodellerna som finns på marknaden passar alla tjejer. En av mina närmsta kollegor väljer hellre herrmodeller då hon tycker att många dammodeller är för figursydda och byxorna för vida i benen. Själv älskar jag de damkläder jag använder. 

På frågan om vilket som är Malins favoritplagg så svarar hon ”Jag kan inte välja bara ett – får jag säga tre stycken? En tunn fleece som jag använder året runt, min favis collegetröja med ficka som jag till och med använt utanför jobbet och mina varselbyxor  som tack vare lite smalare i midjan sitter på plats trots att jag fyller mina fickor med mängder av tunga verktyg. 

Vi använder också skyddsskor i jobbet och även här är det angeläget att det finns i dammodeller. Fötter ser olika ut. Det är ju inte självklart att alla tjejfötter är smala och små, men min erfarenhet är att många skyddsskor är stora, breda och höga över vristen. Och om du jämför en herrsko i storlek 40 med en damsko i storlek 40 så är det inte samma sak. 

Vi är ett bolag som har ett långsiktigt tänk i det mesta vi gör. I kontakt med leverantörer, när vi räknar på jobb till kund och även med personalen som vi månar om. Vi som utför jobben ska hålla hela livet. Om jag  talar utifrån min närmsta arbetsgrupp så värdesätter jag att det ges utrymme för att kunna vara sig själv och att se allas olika tillgångar och kvaliteter. Tydlighet och rättvisa villkor för alla. Och för mig är det ingen skillnad på vad som förväntas av mig respektive mina manliga kollegor i jobbet och då är det ju önskvärt att förutsättningarna är de samma för oss alla, avslutar Malin med.

Malin Björklund, arbetsledare och produktchef

SS2021