Köp varsel hos Mercus

Syns du?

Att arbeta utomhus ställer andra krav på arbetskläder än inomhusarbete. Inte bara med hänsyn till att kläderna måste tåla vädret utan också för att vara synlig – inte minst i närheten av trafik. Många yrkeskårer arbetar på eller i närheten av vägar. Kraven att bära varselkläder varierar för olika sorters arbete, dock bör klass 3 bäras av alla som utför vägarbete eller som vistas på en vägarbetsplats. 

Utan reflexer syns man först på 20-30 meters håll i trafiken, men med reflexer ökar det till 125 meter. Vid mörker, dis, dimma eller andra förhållanden med dålig sikt rekommenderas dessutom bärande av varselbyxa med lågt sittande reflex i klass 2. Bilarnas strålkastarljus träffar först den nedre delen av kroppen vilket innebär att reflexerna på benen syns först. 

Använd gärna reflexer och reflekterande material på många ställen på kroppen så ökar synbarheten. Att bära varselplagg ger bilister större chans att uppfatta en arbetande person vid vägen och kan då anpassa hastigheten.

Hos oss på Mercus hittar du ett stort utbud med varselkläder

Syns du? Varselkäder hos Mercus Yrkeskläder

Visste du?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att ha bra synbarheten på dina varselkläder:

  • Regelbunden tvätt. Smutsiga varselkläder försämrar varseleffekten.
  • Plaggets storlek spelar roll. Samma plagg kan ha olika varselklassningar beroende på vilken klädstorlek det är. Den totala fluorescerande ytan måste vara minst 0,8m2 för att uppfylla klass 3 till exempel. Vissa plagg i små storlekar kan ha svårt att komma upp i varselklass 3 då den fluorescerade ytan inte är stor nog.
  • Reflexer är en färskvara och försämras över tid.
  • Oknäppt jacka försämrar varseleffekten. Stäng blixtlåset på jackan eller bär en varseltröja som lager 2 för synlighet enligt klassningen.
  • Varsel bör bäras även av den som parkerar utmed väg och sedan ska förflytta sig till arbetsplatsen.

Så fungerar en reflex

En reflex fungerar när det är mörkt och det finns en ljuskälla, till exempel strålkastare från en bil. Reflexen är konstruerad så att det mesta av ljuset från en ljuskälla skickas tillbaka från reflexen till ljuskällan. Det innebär att en bilförare kan se dig flera sekunder tidigare än om du inte har reflex. Om bilen kör i 70 km/tim hinner den köra i närmare 60 m under dessa sekunder.

Detta och många andra bra tips kring arbetskläder, arbetsskor och personlig skyddsutrustning får du när du kommer till din närmsta Mercus butik.

Profilering på varselplagg

När ett varselplagg ska märkas med till exempel en företagslogo är det viktigt att dekalen inte täcker för stor del av den fluorescerande ytan.

Tvätt-tips!

Varselkläder ska tvättas med avigsidan ut separat eller tillsammans med andra plagg som är godkända enligt EN471/EN ISO 20471. Använd inte tvättmedel med optiskt vitmedel och inte heller mjuk- eller blekmedel.